Monday, February 20, 2012

sambal udang



bahan-bahan:
500g udang
15 tangkai cili kering *
2 ulas bawang putih *
3 ulas bawang merah *
belacan secukupnya *
air asam jawa ( mun makei pati asam jawa adabi ya, dlm 3/4 tablespoon la..)
2 1/2 tablespoon gula
garam secukupnya
serbuk perasa (ajinomoto)

gine nak molah tek:
1. udang dicuci, ada org nya suka udang ya fresh2 masuk gya ajak x payah buang kulit nak?  but for me, aku buang kulit except belah ekor nya n perut nya juak nak kedak tali ya eh... ketepikan..
2. cili kering ya, dipotong2 buang biji.. direbus.. ada org just rendam ajak ngan ayek panas... this is to kurangkan rasa pedas nya n sambal pun merah kacak juak... mun nak makei cili giling segera ya boleh juak.. pandey2 lah ktk org org ejas sukat nya k?
3. blend bahan2 bertanda *
4. dlm kuali yg dah ada minyak panas, masukkan bahan2 yg dah d blend ya tadik... tumis sehingga naik bau, kemudian masukkan air asam... tumis lagi sehingga hampir kering..
5. masukkan gula, serbuk perasa, garam n then udang... utk pengetahuan kwn2 semua, udang tok cepat masak... so, kacau perlahan2... di ingatkan, overcooked udang ya akan menyebabkan manis nya ilang.. i mean manis udang ya lah... n then selalunya serbuk perasa ya, aku jarang engkah... tapi mak ku engkah... hehehe...
6. cerik kan... hehehehe... pandey2 lah ktk org ejas rasa nya k? mun pedas gilak, tambah ckit gik gula n ayek asam.. mun nya masam gilak, tambah ayek n gula n garam..
7.  siap utk dihidangkan... prektis makes perfect... dah ktk org tauk gne molah tok, kompom its sooooo easy... ok? selamat mencuba... ;)

tips: bila udang ya dimasukkan, nya akan ngeluar ayek... so, jgn engkah ayek byk glak masa blend bahan2 ya... k? byk glak ayek, x kacak sambal ya kelak.... 

2 comments:

  1. U r welcome... Hehehe... Susah juak nulis resepi tok ehh... Kmk main imagine masak... Hahhaa

    ReplyDelete